האם ניתן להיפטר מהרגלים מזיקים והתמכרויות?

הרגלים בהחלט ניתן לשנות, או להוריד את עוצמתם. צילום: LDRBRS, flickr

הרגלים בהחלט ניתן לשנות, או להוריד את עוצמתם. צילום: LDRBRS, flickr

שאלה שעולה פעמים רבות בקליניקה היא האם ניתן להיפטר מהרגלים מזיקים והתמכרויות למיניהן. אבל לפני כן, חשוב לבדוק מהו הרגל, מהו הרגל "מזיק" ואיך ניתן להתמודד איתו.

לכולנו יש הרגלים. ההרגלים הם תהליכים אוטומטיים שסיגלנו לעצמנו במהלך החיים, והם מקצרים את התהליך המחשבתי במצבים מסוימים: מהאופן שבו אנו נוהגים ועד הדרך שבה אנו מפרשים צעקות ומגיבים אליהן.

אנו לא נולדים עם הרגלים, אלא רוכשים אותם במהלך השנים, לרוב באופן לא מודע. ואולם, הרגל שהיה טוב בזמנו ושירת אותנו עשוי להפוך למיותר עם הזמן. הצורך בו נעלם, ונשאר ההרגל שאנו חווים כ"מזיק", והוא מעכב אותנו ומפריע לנו. למשל: אדם שהתחיל לעשן יחד עם חבריו כדי להרגיש שייכות לקבוצה. התנהגות זו עשויה, עם השנים, להפוך לגורם מרתיע ומזיק. דוגמה אחרת היא ילד שרגיל להתנהג באופן שתלטני כדי לשרוד מול אחיו הבוגרים, או ילדי הרחוב, וכמבוגר עלול להיקלע למצבים שבהם התכונה הזו, שהגנה עליו, תהפוך למזיקה.

הרגלים בהחלט ניתן לשנות, או להוריד את עוצמתם ואת התכיפות שבה הם מופיעים. ב-NLP עושים זאת על ידי הפרדה בין ההתנהגות לבין הכוונה העומדת בבסיסה. אחת מהנחות היסוד של ה-NLP אומרת כי מאחורי כל התנהגות יש כוונה חיובית, שתורמת לנו, ואין אנו רוצים להיפרד ממנה. בתהליכי השינוי שומרים על הכוונה החיובית ומשנים את ההתנהגות הלא רצויה. אדם המכור לסיגריות, למשל, יאמץ התנהגות אחרת המאפשרת לו לקבל אהבה ותחושת שייכות.

לעתים ההרגל כל כך חזק עד שנדמה שהוא חלק בלתי נפרד מאיתנו. רבים אומרים: "אני וההרגל זה אותו הדבר". התהליך הטיפולי מאפשר להפריד בין האדם לבין ההרגל, ולבחור בשלל התנהגויות אחרות.